نشست خبری مشترک سران فرانسه و آمریکا؛ امیدواری ماکرون به دیدار روحانی و ترامپ
به گزارش وبلاگ فوتبال، رئیس جمهور فرانسه در نشست خبری مشترک با همتای آمریکایی خود ابراز امیدواری کرد که شرایط برای دیدار رؤسای جمهور ایران و آمریکا فراهم گردد.
به گزارش گروه بین الملل وبلاگ فوتبال، امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه و همتای آمریکایی وی دونالد ترامپ روز دوشنبه در سرانجام اجلاس سران گروه-7 در شهر بیاریتز فرانسه با حضور در یک نشست خبری مشترک درباره مباحث مطرح شده در این اجلاس و حاشیه آن، از جمله مسائل مرتبط با ایران، صحبت کردند.
امانوئل ماکرون در این نشست با اشاره به اظهارات اخیر حسن روحانی رئیس جمهور ایران مبنی بر اینکه وی آمادگی دارد در راستای تأمین منافع ملی خود با هر مقامی دیدار کند، گفت: امروز صبح رئیس جمهور روحانی اعلام نمود که حاضر است برای تأمین منافع کشورش با هر رهبر سیاسی در دنیا دیدار کند. من هم به وزیر امور خارجه ایران و هم به رئیس جمهور روحانی به صورت تلفنی گفتم که اگر با رئیس جمهور ترامپ دیدار نمایند، شانس توافق وجود خواهد داشت.
رئیس جمهور فرانسه در پاسخ به سؤال یکی از وبلاگ فوتبال مبنی بر این که آیا قرار است وی بین ایران و آمریکای میانجی گری کند، گفت: مفادی که باید در خصوصشان تبادل نظر گردد، کاملاً معین است؛ همان مفاد توافق هسته ای که ما به آن JCPOA (برجام) می گوییم. بر اساس برجام ایران نباید اورانیوم را بیش از درصد و حجم معینی غنی سازی کند و در مقابل، تحریم هایی که اغلب از سوی آمریکا وضع شده بودند، باید لغو می شدند. این توافق البته کاستی هایی داشت و مذاکره نمایندگان فرانسوی نیز در آن موقع برای امضای برجام بیش از دیگران سختگیری می کردند. فرانسه بیش از سایر طرف های برجام در خصوص آن تردید داشت.
وی بدون اشاره به تأکید ایران مبنی بر این که مذاکره مجددی درباره برجام صورت نخواهد داد، اضافه کرد: رئیس جمهور ترامپ در دوران مبارزات انتخاباتی خود نیز اعلام نموده بود که برجام نواقص جدی دارد و به همین دلیل بود که او بعد از رئیس جمهور شدن اقدام به خروج از برجام کرد. خروج دولت آمریکا از برجام و اعمال تحریم علیه ایران به اقتصاد ایران آسیب جدی وارد کرد و ایران تصمیم گرفت که غنی سازی اورانیوم در مقیاسی بالاتر از حدود معین شده در برجام را شروع کند.
ماکرون ادامه داد: اکنون هدف اصلی ما این است که اجازه ندهیم ایران به سلاح هسته ای دست پیدا کند و نگذاریم که تنش ها در منطقه شدت گیرد. ما می خواهیم توافق کنونی را به میزان چشمگیری در واقع می خواهیم یک توافق هسته ای جدید با ایران منعقد کنیم. رئیس جمهور ترامپ صراحتاً اعلام نموده است که ما به توافقی طولانی تر احتیاج داریم که به ما اجازه دهد بر سایت های هسته ای بیشتری در ایران نظارت کنیم. ما باید به توافقی گسترده تر برای تأمین خواسته های امنیتی خود دست یابیم.
رئیس جمهور فرانسه توضیح داد: از سوی دیگر ما باید ایرانی ها را متقاعد کنیم که در جهت مورد نظر ما حرکت نمایند و برای این منظور باید مزایای اقتصادی برای آنها فراهم کنیم. مثلاً برای آنها خط اعتباری تخصیص دهیم یا این که راه را برای فعالیت بخش هایی از اقتصاد آنها [معیناً بخش نفت] باز کنیم.
ماکرون با اشاره به کوشش های کشورش و کشورهای دیگری مانند ژاپن برای کاستی از تنش ها بین ایران و آمریکا مدعی شد: در برهه معین از زمان ضروری است که رؤسای جمهور آمریکا و ایران با یکدیگر دیدار نمایند و من امیدوارم که در چند هفته آینده این دیدار انجام گردد. فرانسه و دیگر طرف های برجام برای برگزاری این دیدار کوشش می نمایند.
وعده ترامپ برای موافقت با اعطای اعتبارات کوتاه مدت به ایران
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز در این نشست خبری مشترک با تکرار ادعاهای قبلی خود علیه ایران گفت: ایران نسبت به زمانی که من به کاخ سفید آمدم، کشوری متفاوت شده است. در آن توافق مضحک، ایران به 150 میلیارد دلار دست یافت و این پول را صرف بعضی اهداف بد کرد.
ترامپ در عین حال اضافه کرد: ایران کشوری است که ظرفیت های بالایی دارد و ما به دنبال تغییر حکومت این کشور نیستیم. ما به دنبال چنین تغییری نیستیم زیرا این کشور بارها شاهد این تغییر بوده و چنین تغییری [برای ایران] جواب نمی دهد. ما تنها می خواهیم ایران سلاح هسته ای و موشک بالستیک نداشته باشد. به همین سادگی!
رئیس جمهور آمریکا در ادامه گفت: اگر همه چیز به خوبی پیش برود [مطابق خواست آمریکا] ما به توافق خواهیم رسید. اما آنها باید بازیگران خوبی باشند. شما می دانید که منظورم چیست. آنها نباید کاری را که گفته اند [غنی سازی بدون هیچ گونه محدودیت] انجام دهند زیرا در این صورت ما چاره ای جز استفاده از زور نخواهیم داشت. بنابراین من فکر می کنم که آنها رفتار درستی خواهند داشت.
ترامپ سپس به سرانجام یافتن بخشی از محدودیت های تسلیحاتی ایران در سال آینده میلادی اشاره نمود و این را یک نقطه بزرگ برای برجام خواند. وی اضافه کرد: من فکر می کنم کشورهایی که توافق هسته ای با ایران را امضا کردند، هرروز بیشتر از قبل احساس می نمایند کاری که من انجام دادم [خروج از برجام] درست بوده است و من امیدوارم آنها روزی بابت این کار از من تشکر نمایند. حتی اگر هیچ دلیل دیگری وجود نداشته باشد، دست کم می توان گفت که این توافق بسیار کوتاه مدت بوده و اکنون در حال انقضا است.
وی درباره این که آیا تصمیم دارد برای تمدید برجام با ایران مذاکره کند نیز گفت: نه، نه! آنها مذاکره نمایندگان فوق العاده ای هستند. ببینید برای اینکه به این توافق [برجام] برسند چه کارهایی انجام دادند. ببینید با جان کری و رئیس جمهور اوباما چه کردند. بوئینگ های غول پیکر 757 در حالی که پر از پول بودند، وارد [ایران] شدند.
ترامپ درباره احتمال اینکه در هفته های آینده با حسن روحانی رئیس جمهور ایران دیدار کند گفت: من احساس خوبی در این مورد دارم. اما اگر شرایط مساعد باشد، این دیدار می تواند انجام گردد. من این آقای محترم [حسن روحانی] را نمی شناسم، اما فکر می کنم که او می خواهد با من دیدار کند تا شرایط کشورش را بهبود بخشد. آنها به شدت [از تحریم ها] آسیب دیده اند.
رئیس جمهور آمریکایی در خصوص پیشنهاد ماکرون برای ارائه مزایای اقتصادی و اعتباری به ایران گفت: نه، ما چنین پولی نخواهیم پرداخت. اما آنها برای عبور از این روزهای بسیار سخت به مقداری پول احتیاج دارند و این پول به وسیله نفت تأمین می گردد که برای من از جنبه های امنیتی بسیار مهم است. آنها نفت زیادی دارند و ما اکنون درباره یک اعتبارنامه صحبت می کنیم. کشورهای زیادی می توانند برای تأمین احتیاجهای ضروری و کوتاه مدت ایران خط اعتباری تخصیص دهند و من از تمدید این اعتبارات [کوتاه مدت] حمایت می کنم.
منبع: خبرگزاری تسنیم