آشنایی با دیدنی های مهاباد؛ نگین آذربایجان غربی، عکس

به گزارش وبلاگ فوتبال، مهاباد یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی است و بسیاری از مردم اصطلاحاً به آن نگین آذربایجان غربی هم می گویند.

آشنایی با دیدنی های مهاباد؛ نگین آذربایجان غربی، عکس

این شهر در 120 کیلومتری شهر ارومیه و در میان چندین کوه قرار گرفته و بسیار سرسبز است. بیشترین آمار گردشگران در استان آذربایجان غربی، به شهر مهاباد اختصاص یافته است. مسافران با تهیه بلیط هواپیما مقرون به صرفه و یا به یاری سایر وسایل نقلیه به این شهر سفر می نمایند.

در ابتدا مهاباد یک آبادی بسیار کوچک بوده است. در سال 1308 قمری حاکمیت ایل مکری به این شهر منتقل شد و پس از آن مهاباد بسیار توسعه یافت. مهاباد از شمال با میاندواب، از جنوب با سردشت، از شرق با بوکان و از غرب با پیرانشهر و نقده هم مرز است.

این شهر به واسطه تاریخ و قدمتی که دارد، آثار تماشای و تاریخی بسیار زیادی را در خود جای داده است. هم چنین آب و هوای مهاباد به گونه ای است که مکان های گردشگری و طبیعی بسیار زیادی در آن وجود دارد. در این مقاله به معرفی بعضی از نقاط گردشگری مهاباد خواهیم پرداخت.

آثار تاریخی مهاباد:

حمام میرزا رسول

حمام تاریخی میرزا رسول از سال 1380 به بعد به یک موزه مردم شناسی تبدیل شده است. این حمام قدمت بسیار زیادی دارد و در نزدیکی بازار و در مرکز شهر واقع شده است. سبک معماری این حمام به گونه ای است که کارشناسان تاریخی آن را به دوره صفوی و یا قاجار نسبت می دهند. این حمام از قسمت های مختلفی همانند سربینه، گرم خانه و فضای انتقالی تشکیل شده است.

گنبدهایی بر روی سقف این حمام ساخته شده اند که هر کدام به چهار نورگیر مجزا مجهز شده اند. این گنبدها بسیار تماشای هستند و کاشی های فیروزه ای آن ها هم بسیار چشم نواز هستند.

در بخش موزه ای این حمام، وسایلی که نشان دهنده فرهنگ و شیوه زندگی مردم این منطقه بوده است، در معرض نمایش قرار گرفته است. در این موزه مردم شناسی، لباس های مردم کرد و لباس های محلی مهاباد هم به نمایش گذاشته شده است که تماشای آن ها خالی از لطف نیست.

مسجد جامع سرخ مهاباد

قدمت این مسجد هم هم چون بسیاری دیگر از آثار تاریخی، به دوره صفویان باز می گردد. در گویش کردی مهاباد به این مسجد مزگه وتی می گویند. این مسجد در بافت قدیمی و سنتی شهر قرار گرفته است. در ساخت این بنا از آجرهای قرمز رنگ استفاده شده است به همین علت به آن مسجد سرخ هم گفته می گردد. معماری این بنا همانند مسجد جامع تسوج آذربایجان شرقی است و از آن الهام گرفته شده است. 18 گنبد آجری و 10 ستون سنگی بر روی سقف این مسجد قرار گرفته است. این بنا یکی از اصلی ترین و ارزشمندترین بناهای اسلامی و تاریخی در غرب کشور است. طاق ها، گنبدها، شبستان و صحن این مسجد بسیار متوازن ساخته شده است به همین علت بنای کلی بسیار سالم به جای مانده است.

بازار مهاباد

یکی از محبوب ترین اماکن گردشگری برای مسافران، بازدید از بازارهای محلی و غیرمحلی یک شهر است. بازارچه های مهاباد اجناس بسیار متنوعی برای فروش دارند. یکی از مشهورترین بازارهای مهاباد، بازارچه لباس های تاناکورا است که در نزدیکی ترمینال قرار گرفته است. بازارهای مهاباد دارای فروشگاه های همانند لوازم برقی خانگی، صوتی و تصویری، لوازم آرایشی و بهداشتی، ساعت، وسایل تزئینی، طلا و بدلیجات و ... است. یکی از مراکز خرید این شهر، بازار اصغری مهاباد است که چهار طبقه مجزا دارد و هر آنچه که احتیاج داشته باشید را می توانید در این مجموعه پیدا کنید. مجتمع تجاری نوین مهاباد هم از دیگر مراکز خرید مشهور این شهر است.

محوطه باستانی برده کنته

محوطه باستانی بردکنته و یا برده کنته، یکی دیگر از منطقه ها گردشگری مهاباد است که در کیلومتر 8 جاده مهاباد به سمت ارومیه و در نزدیکی روستایی به نام یوسف کده واقع شده است. محوطه باستانی برده کنته یک تپه باستانی و تاریخی است که از دوره ایران باستان و از عصر پادشاهی و حکومت ماناها به جای مانده است. محدوده حکومت ماناها شامل بخش هایی از کردستان و اطراف دریاچه ارومیه بوده است. ماناها در هزاره اول پیش از میلاد مسیح در این بخش ها زندگی می کردند.

براساس گفته کارشناسان تاریخی تپه های بردکنته، نمایشگاه آیین مهر و یا یک نوع معبد و آتشکده بوده است. از این مجموعه تنها چند پله، ستون و چند بنای سنگی دیگر به جای مانده است.

مقبره بداق سلطان

این مقبره دارای قدمت تاریخی زیادی است و ساخت آن به دوره حکومت صفویان برمی گردد. مقبره بداق بر روی تپه ای در جنوب شهر مهاباد ساخته شده است. بداق سلطان نام یکی از فرزندان شیرخان و از نوادگان صارم بیگ مکری است که در دوره حکومت مکری ها در میان مردم از احترام زیادی برخوردار بوده است. در مجاورت این بقعه، قبرستانی به نام گومبه زان قرار گرفته است که خود یک جاذبه تاریخی محسوب می گردد. این گنبد آجرهای قرمز رنگی دارد و ارتفاع آن معادل 6 متر است.

گوردخمه فقره قا

یکی از مهم ترین محل های سکونت مادها، اطراف آرامگاه فقریکا یا فقره قا بوده است. پس از حمله آشوریان این منطقه خالی از سکنه می گردد. این آرامگاه در 15 کیلومتری مهاباد واقع شده است. آرامگاه فقره قا یک نوع دخمه سنگی با 3 قبر است که در ارتفاع 1331 متری از سطح دریا در دل یک صخره عظیم ساخته شده است. بسیاری از کارشناسان تاریخی یکی از قبرهای این دخمه و آرامگاه را به فرآتیس پدر دیاکو اولین پادشاه ماد نسبت می دهند. این دخمه در نزدیکی روستای اگریقاش بوده است و با توجه به نام این روستا که به معنای آتش همواره روشن است، احتمال می رود که یک آتشکده عظیم در نزدیکی این آرامگاه وجود داشته است.

خانقاه شمس الدین برهانی

قدمت این مکان به دوره قاجاریه و سال 1310 باز می گردد. شمس الدین برهانی یک شیخ مشهور در مهاباد بوده است که در این خانقاه به خاک سپرده شده است. بنای این خانقاه آجری است و زیبایی بسیار زیادی دارد. این اثر ارزش تاریخی بسیار بالایی دارد و در سال 1381 به اسم یکی از آثار تاریخی و ملی ایران به ثبت رسید.

حمام لج

یکی دیگر از جاذبه های گردشگری مهاباد حمام لج است که در روستای لج و در نزدیکی مهاباد قرار گرفته است. قدمت این بنا به سال 1050 هجری قمری بازمی گردد. بنای اصلی این حمام از سنگ، گچ و آجر ساخته شده است.

موزه سرای استاد هیمن

استاد هیمن یکی از مشهورترین شاعران مهابادی است که چند سالی است خانه آن در مهاباد به یک موزه تبدیل شده است. بازدید از این موزه برای عموم آزاد است. این موزه در خیابان شهید شهریکندی واقع شده است. گفتنی است که موزه سرای استاد هیمن یکی از 20 موزه خصوصی برتر در ایران به تعداد می رود.

غار سهولان

یکی از مشهورترین مکان های تماشای مهاباد، غار سهولان یا کونه کوتر است. قدمت این غار به 70 میلیون سال پیش برمی گردد و دومین غار آبی عظیم کشور محسوب می گردد. پس از این که وارد غار شدید، باید 100 پله پایین تر بروید تا به محوطه خشکی غار برسید. این غار هم چون غار علیصدر همدان، مکانی جهت قایق سواری دارد و به یاری آن می توانید از تمامی قسمت های غار تماشا کنید. این غار مملو از قندیل و سنگ های آهکی است و تعداد زیادی کبوتر و لانه پرنده در آن وجود دارد. دمای داخل غار عموماً کمتر از دمای هوای خارجی غار است بنابراین بهتر است لباس گرم نباید فراموش کنید.

تالاب کانی برازان

تالاب بین المللی کانی برازان در جهت دریاچه و در امتداد آن واقع شده است. با مراجعه به این تالاب می توانید انواع گونه های جانوری و پرندگان مختلف را مشاهده کنید. این تالاب در اغلب ماه های سال سرسبز و باصفا است.

دریاچه مهاباد

رودخانه و سد از دل شهر مهاباد گذر می نماید. یکی از باصفاترین منطقه ها گردشگری مهاباد دریاچه است. بسیاری از گردشگران در اطراف این دریاچه استراحت می نمایند و بعضی دیگر به ماهی گیری می پردازند. این دریاچه از وسط یکی از مشهورترین پارک های مهاباد یعنی پارک ملت می گذرد.

باغ میکائیل

باغ میکائیل یا پارک ملت مهاباد یکی از مشهورترین پارک های مهاباد است که در نزدیکی دریاچه سد قرار گرفته است. این پارک دارای امکانات رفاهی هم چون بوفه، سکوهای نماز، سرویس بهداشتی، زمین بازی بچه ها و ... است.

سخن پایانی

شهر مهاباد آب و هوای معتدل و کوهستانی دارد تابستان های این شهر خنک و زمستان های آن بسیار سرد است. در فصل پاییز بادهای موسمی بسیار زیادی در این شهر می وزد. بهار زیباترین فصل این منطقه است. بنابراین اگر قصد سفر و خرید بلیط هواپیما به این شهر را دارید، بهتر است فصل های تابستان و بهار را انتخاب کنید.

منبع: گردشبان

به "آشنایی با دیدنی های مهاباد؛ نگین آذربایجان غربی، عکس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با دیدنی های مهاباد؛ نگین آذربایجان غربی، عکس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید